torsdag 19. mai 2011

Ut på store dybder i vindeltrapp, lyser vei for god trening

Advarsel!! 
Risiko for skade av for mange ekstremt varme bilder følger. Fortsettelse på eget ansvar...

Da jeg og Trude var på helgetur i Oslo, benyttet jeg anledningen til å øve meg på blender og dybde effekter på en vindeltrapp vi fant:


Lukkertid: 1/125
Blender: f/3,5
ISO: 400Likte dette bildet ganske godt fordi man kan se langt inn i bildet, man ser faktisk alle fire etasjene. Man blir dratt inn i bildet sammen med spiralformen som går og går og går. Som en kontrast til den organiske sirkelformen, har man den mekaniske stangen som bryter bildet og går innover i bildet. Sammen med dette får vi også bevegelse med gjentakelse av lysekroner bortover stangen og rekkverket oppover trappen. Bildet er beskåret for å få den nærmeste lysekronen i interessepunktet. Selve bildet var det ganske lite farger på, så jeg tok å mørknet bildet og så mettet jeg det en smule for å få den kule effekten med at det blir varmere og mørkere i fargene jo lenger inn i bildet du går. Det var veldig spennende å ta bilde fra en så spesiell vinkel. Det gjør bildet unikt.
originalbilde:


Lukkertid: 1/60
Blender: f/4,0
ISO: 400


Dette er da det samme bildet, men prøvde det fra en annen vinkel. Derfor blir også uttrykket forskjellig. Her går stangen helt vertikalt fra der vi står og ser. Og siden det er en vindeltrapp og høyre side er nærmere oss enn den venstre, blir det seende ut som om trappen slynger seg rundt stangen i fart. Altså har vi også her skapt en illusjon ved hjelp av kameravinkelen. Dette skjer også i bildet over. De samme effektene skjer også her med, fart, bevegelse, gjentakelse og dybde. Men her får vi også inntrykk av at lysekronen borer seg ned under bildet fordi bildet er beskåret slikt at lysekronen i interessepunktet bryter med bildeformen og skaper det inntrykket. Bildet er ikke redigert, bare beskåret.

originalbilde:

Lukkertid: 1/8
Blender: f/4,2
ISO: 1100


Dette bildet er, i motsetning til de to andre, tatt i toppen av trappen. Dermed får vi et annet perspektiv på trappen. Denne gangen er det fugleperspektiv med ei hånd som motiv.  Ideen var å ha fokus på fremgrunnen med hånda og øverste delen av rekkverket på trappa og la det bli mer og mer skurrete og ufokusert jo lenger inn i bildet du kommer. Og her ble det jo ekstrem dybdevirkning med blenderen. Her spiller også gjentakelse av trappetrinn en dybde og fartsvirkning. Det var veldig greit å ta bilder av den samme trappa fra flere vinkler og dermed få flere uttrykk selv om det er samme motivet. Bildet er kun mørknet litt.

originalbilde:

Lukkertid: 1/30
Blender: f/3,5
ISO: 640

Dette bildet ble tatt i andre etasje og denne gangen ville jeg prøve å se om man kunne få en dybdefølelse av å bare ta et lite utsnitt av trappa. Og det får man spesielt av stanga som går skrått i det gyldne snitt av bildet. Dessuten får vi gjentakelse av trappetinn med skygger på og rekkverk. Det skapes kontrast i rommet ved at alt er hvitt og lys, mens det snoker seg et mørkt trerekkverk på skrått tvers over bildet. For at det ikke skulle bli for vondt å stirre på den nærmeste lysekronen som tross alt ligger i interessepunktet, så dempet jeg de lyseste områdene uten å dempe den varme tonen som dominerer bildet (som dominerer alle bildene). Dessuten ville jeg bare ha med hånden går er på vei oppover i trappen uten at den ble et forstyrrende element til resten av uttrykket. Derfor er bildet beskåret. Det er også mørknet og kontrastene er forsterket. 

originalbilde:

Synes selv det var en ganske så bra øvelse på dybde, dessuten var det morsomt å ta bilde av den spiraltrappen, for den var så fin, ganske enkel, men allikevel kjempefin! Jeg har heller aldri tatt bilder med trapper som motiv og det var greit å få øvelse i det også. Dette er også bra trening for å være mer oppmerksom på og vise hensyn til lyset når man tar bilder. på alle bildene har lyset vært utfordrende. Lyset har gitt et veldig varmt og matt uttrykk uten særlige høylysomåder utenom lyspærene i seg selv.

1 kommentar: