søndag 15. mai 2011

Sør-Afrikansk natur med sitt rike dyreliv


Lukkertid: 1/500
Blender: f/5,6
ISO: 220

Ideen bak dette bildet var å prøve å få vise en av disse vakre, varme og fargerike solnedgangene som man kjenner så godt. Jeg ville prøve å vise en av de "himmelfenomenene" vi husker fra løvenes konge filmene. Introscenen med den kraftige soloppgangen gav meg (og de fleste andre, vil jeg tro) et sterk inntrykk av Afrika. Dette bildet ble tatt i Pilanesberg nasjonalpark. Og vi fikk faktisk sett de fleste av dyrene og lignende landskap i den parken.

Med en gang sola begynte å gå ned ble himmelen helt overskyet noe som ga fine graderinger i den gule til oransje fargen. Lyset dominerer helt klart bildet i og med at det er motivet i bildet. Det er et ganske kraftig lys, men det virker ganske mykt siden lyset gjenspeiles via skyene, som demper styrken, men ikke fargene i lyset.

Bildet består egentlig av to deler, forgrunnen som er svart for å framheve bakgrunnen. Forgrunnen bygges opp mot høyresiden med et tre som tar opp en tredjedel av forgrunnen, som gjør det behagelig for øyet å se på. Bakgrunnen går tydelig innover i bildet og skaper dybde og rom. Bildet er kun beskåret.

Jeg har lært at hvis man skal få disse kraftige fargene i solnedgangene, må man være kjapp. For fargene er der bare et øyeblikk og så er det bare grå himmel igjen.

originalbilde:



Lukkertid: 1/500
Blender: f/5,6
ISO: 200

Siden temaet var en Smak av Sør-Afrika, så ville jeg få med litt av den spesielle floraen som er der nede. Og for å vise den, brukte jeg denne spennende planten som jeg synes så veldig eksotisk ut. Det ble tatt et sted i Drakensberg-fjellkjeden, da vi gikk på tur for å se på hulemalerier fra San-folket.

Bildet har bra dybde på grunn av at planten i det gyldne snitt er i fokus, mens all annen bakgrunn er skurrete og ufokuserte. Det er gjentakelse i både den sterke, oransje fargen som lyser opp flere steder på bildet. Dessuten bryter blomstene med bildeformen, mange av blomstene er ”avskåret” slik at man får et inntrykk av at det er mange flere utenfor bildet. Det er også gjentakelse i selve motivet, siden selve planten også gjentar seg bakover i bildet. Fargene i bildet kommer ekstra godt fram av fjellet i bakgrunnen, som egentlig bare er en fargeflekk med blått i, som egner seg til å fremheve sin komplementærfarge; oransje. Det finnes en komplementærkontrast til, blomstene har knupper som er knallrøde som står i kontrast til de grønne stilkene.

Blomstene strekker seg mot himmelen som skaper harmoni og ikke særlig mye bevegelse. For å forbedre bildet har jeg beskåret det for å få den fokuserte blomsten i det gyldne snitt. Og gjort kontrastene mer tydelige og mørknet de mørke områdene.
For å ta bilder av botanikk, har jeg lært at det kan være lurt å fokusere på én blomst i en klynge. Å ta bilder av flere blomster er også lurt for å bildet ikke skal bli kjedelig.

originalbilde:


Lukkertid: 1/1600
Blender: f/6,3
ISO: 400

Jeg dro på safari i Pilanesberg Game Park, der vi så mange afrikanske dyr, og jeg ville vise dem. Dette er et bilde av en bitteliten sebraflokk som krysset veien, rett foran safarijeepen. Jeg syntes det ble et kult bilde siden ingen av sebraene er rettet mot oss. De gjentar hverandre, for det kunne også ha sett ut som tre bilder i ett av én sebras bevegelser, men til sammen danner de en buet linje innover i bildet, noe som skaper dybde. Bakgrunnen er dus i fargene grønn og beige. Det gjør det lettere å se sebraenes klare svarte striper.

Bildet har blitt redigert ved å forsterke kontrastene og mørknet bildet. Lyset er ganske sterkt fordi sola stod midt på himmelen og det var ingen skygger mot det, men det ble et veldig mykt uttrykk på bildet tilslutt. Det er også en smule kaldt fordi fargene er duse og uten noe særlig liv. Jeg har lært at man må være kjapp hvis man vil få blinkskudd av dyr, noe som ikke er alltid like lett da de går og gjør som de selv vil og du sitter i en bil uten å ha muligheten til å følge etter.

originalbilde:



Lukkertid: 1/500
Blender: f/6,3
ISO: 400

Dette er da enda et safaribilde, men med en elefant som motiv. Den virker med en gang mye mer ensom, når det et bare er ett motiv. Bildet er litt varmere enn det forrige, men fremdeles litt kaldt i fargene. Lyset er sterkt, men har blitt dempet, som gjør blidet en smule varmere. Bildet er beskåret, mørknet og fått kontrastene klarere. Det er gjentakelse og dybde i trærne som gjentas innover i bildet. Kald/varm kontrast som deler bildet i to hvor den øvre delen er kjølig og kald i blåtoner mens den nedre delen er varmere med gultone. Kontrastlinjen ligger i det gyldne snitt, men bildet er også beskåret for at elefanten (som egentlig er det eneste av interesse for det "utrente" øyet) skal ligge i interessepunktet.

originalbilde:




Lukkertid: 1/500
Blender: f/6,0
ISO: 400

Dette bildet er tatt av en Capuchin monkey (Kapusinerape) i reservatet Bush Babies Monkey Sanctuary som ligger i en av mange store kløfter i Magaliesberg fjellkjenden.

Bildet har dybde i seg på grunn av de grønne geinene som gjentas innover i bildet og blir ufokuserte i bakgrunnen. Greinene danner skrålinjer som igjen danner bevegelse. Bildet er beskåret for å få apekatten i interessepunktet. Kontrastene er forsterket og mørknet. Samtidig er det sterke sollyset dempet for å vise motivet mer. Dessuten har bildet fått et gulskjær for å gjøre bildet varmere.

Syntes bildet ble ganske kult fordi det er annerledes enn bilder du har sett før. Motivet er helt skyggesatt av lyset i bakgrunnen, men vi kan allikevel se at det er en ape siden sollyset lyser opp pelsen som danner det velkjente omrisset. Og jeg har lært at man ikke alltid trenger å ha et opplyst dyremotiv for at et bilde skal bli kult.

originalbilde:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar