torsdag 17. mars 2011

5. Kategorier: Dyr


ISO: 400
Lukkertid: 1/640
Blenderåpning: f.13,0

Ideen bak bildet var å få frem detaljene på en havnemåke ved Vågen i Sandnes. Bildet er knipset med et NIKON D40 speilreflekskamera.

Hele bildet er i bevegelse i seg selv fordi objektet helt tydelig fly fra oss og er i fart basert på at deler av vingene er uklare. Men ellers er fuglen plassert i interessepunktet i øvre venstre hjørne og vi får en følelse av at den snart flyr ut av bildet. Så bildet er beskåret. I tillegg er hele fuglen bestående av skrålinjer som bidrar til spenningen og bevegelsen i bildet. Kontrasten mellom det hvite på måka og den lysegrå bakgrunnen mot de brune og svarte flekkene på måka kommer tydelig frem med den stille bakgrunnen. Kontrasten er altså fikset litt med å blir framhevet og skyggen er blitt gjort litt mørkere. Lyset i bildet er veldig kald og ubestemmelig. Man klarer ikke bestemme hvor det kommer fra fordi det er tatt i overskyet vær. Derfor er det også ganske mykt.

Jeg har lært at man skal være bra kjapp for å få et bra bilde av en fugl i lufta og at man må følge bevegelsene fuglen gjør i lufta mens man knipser i vei.

original:

ISO: 400
Lukkertid: 1/1250
Blenderåpning: f.6,3

Bildet ble knipset med det fantastiske NIKON D40 speilreflekskameraet. Ideen var å prøve å få tatt et fint bilde av den elegante fuglen, svanen. Motivet er da selvsagt en svane, men som har snudd seg bort fra oss og som ser kanskje litt ensom ut.

Objektet er i bevegelse bort fra oss som vi umiddelbart kan lese ut fra retningen den er i og sporet den etterlater seg i vannet. Dette gjør at hele bildet får bevegelse, perspektiv- og romfølelse siden de skrå strekene danne pileformer inn i bildet. De står også i kontrast og bryter med de myke ringformene som naturlig dannes i vannet. Det er med andre ord mange ”skjulte” former i bildet. Men jeg er spesielt glad i hjerteformen som dannes av vingene og stjærten. Svanen er plassert i det gyldne snitt og synes veldig godt fordi den står i kontrast til og fremheves av den mørke bakgrunnen. Kontrastene er fremhevet og bildet beskåret. En annen fargekontrast er at det oransje nebbet står i komplementærkontrast til det klare blåskjæret på noen småbølger i vannet. Men de gule fjærene under vingene blir også påvirket og bidrar til mer kontrast mellom lyst og mørkt.

Jeg har lært at det likevel kan være spenning i et relativt rolig bilde og at svaner er veldig vakre å bruke som motiv.


original:2 kommentarer:

  1. Nydelig bilde av svanen! :)

    SvarSlett
  2. Flotte teksturkontraster. De detaljrike fjærne springer virkelig fram mot den matte vannoverflaten. Det er mye bevegelse i bildet, men uttrykket er fortsatt rolig. Utrolig bra bilde!

    SvarSlett