torsdag 17. mars 2011

5. Kategorier: Lys




ISO: 200
Lukkertid: 1/640
Blenderåpning: f.13,0

Ideen bak dette bildet var å prøve å fange fra solstrålene. Bildet ble tatt med speilreflekskameraet NIKON D40 ved Dybingen på Vatne.

Dette bildet er veldig harmonisk og rolig. Det er ingen forstyrrende elementer og ikke så mange skrå linjer som skaper bevegelse. Bildet er veldig statisk og jeg føler at det har en slags nasjonalromantisk ”feeling” ved seg. Men treet til høyre står for litt variasjon og bryter med det rolige mønsteret. For utenom treet er det nesten ingen skrå linjer, men bare vannrette. Likevel har bildet en dyp romfølelse på grunn av fjellene som gjentar seg innover i bildet. Fine kontraster med de mørke feltene og de lyse feltene med gulskjær i. Lyset er jo hovedtemaet her og akkurat det punktet hvor lyset bryter igjennom skyene ligger akkurat i interessepunktet. På grunn av at bildet er så mørkt og sollyset er den eneste lyskilden, gir en fin refleksjon i isen på Dybingen. Slik at lyset i himmelen gjentas på bakken og bryter med det ellers så dominerende mørke feltet. Jeg synes lyset på bildet er spesielt fint fordi det lyser opp resten av landskapet mens vi kan se definerte stråler av lys inni lyset, som gir et veldig idyllisk uttrykk.

Bildet er beskåret litt for å fålyset i interessepunktet. De mørke flatene er noen hakk mørkere og kontrasten er litt forsterket for å fremheve lyset. Og lyset har fått et lite gulskjær i seg for å skape varme i bildet.

Synes også at bildet har en fin blanding av gammel natur i bakgrunnen som brytes av nymoderne menneskeinnblanding/skrot i forgrunnen, som jeg synes kanskje kan gjenspeile og symbolisere dagens klimaproblem i et idyllisk, harmonisk oppsett.

Jeg har lært å fange lyset ute i naturen når det bryter gjennom skyene og bruke selve lyset som motiv. 

original:




ISO: 1100
Lukkertid: 1/8
Blenderåpning: f.3,5

Ideen for dette bildet var å prøve å få fram lyset og livet i Sandnes når det går mot kveld. For jeg har sett mange ganger når jeg går tur om kvelden, hvilke magiske lys som finnes i den (etter min mening) nokså grå byen Sandnes. Bildet er tatt fra toppen av Hanafjellet med mitt NIKON D40 speilreflekskamera og motiv av Sandnes sentrum og omegn om kvelden.

Selve bildet er veldig spennende. Det er balansert fordi horisontlinjen ligger i det gyldne snitt slik at det er behagelig for øyet å se på. Det er sterke kontraster mellom de mørke områdene og lysene og den vakre, blå himmelen. Og en kontrast mellom den lyse delen av himmelen som brytes med de dypblå skyene i det gyldne snitt. Det er også en veldig fin komplementærkontrast mellom de fine blåtonene i himmelen og de oransje lysene på land. Den mørkeste blåfargen gjentas flere ganger i bildet både øverst i bildet, i det gyldne snitt og nederst på hustakene. De oransje lysene gjentas også og alt dette skaper bevegelse, rom og rytme. I dette bildet er det to typer lys, det naturlige lyset, himmelen med de sterke blåfargene som blir levende i seg selv på grunn av at fargespekteret som går fra dyp blå til lys rosa. Samtidig kommer alle de menneskeskapte lyskildene under som skaper spenning og bevegelse fordi det ”tvinger” øyet til å bevege seg mellom alle lyspunktene or å prøve å se alle. De opplyste veiene bidrar også til bevegelse og romfølelse med sine tykke, lysende, organiske linjer som går innover i rommet.

Bildet er beskåret slik at horisonten ligger i interessepunktet, altså i det gyldne snitt. Fargene i bildet er veldig vakre fra før, men jeg forsterket kontrastene litt og gjorde de mørke områdene litt mørkere for å få frem alle de strålende lysene.

Jeg har lært meg å legge merke til hvor vakker byer kan være når de tenner lysene sine om kvelden. Og å se akkurat hvor levende og fargerik en himmel kan være.


original:


2 kommentarer:

  1. De to nederste bildene her synes jeg er veldig flotte. Du har brukt lyset på en veldig fin måte, og fått frem både dybde og kontrast. Flott!

    SvarSlett
  2. Jeg er enig med forige komentar^^

    SvarSlett